NOS NieuwsAangepast

De burenrechter komt naar u toe

Er komt een speciale rechter voor burenruzies. Buren met een conflict kunnen vanaf volgend jaar terecht op burenrechter.nl. Het initiatief is ontwikkeld door de rechtbanken Midden-Nederland en Amsterdam.

De nieuwe burenrechter gaat zaken grotendeels online afwerken. Naar verwachting kunnen burenruzies, over bijvoorbeeld schuttingen of huisdierenoverlast, zo sneller worden opgelost. Twee rechtbanken gaan met de nieuwe procedure proefdraaien.

Iemand die een probleem heeft met zijn buren meldt zich op de site. De buurman of -vrouw wordt uitgenodigd om ook in te loggen. Vervolgens brengt de burenrechter de partijen online in gesprek.

Kortere procedure

De rechter leest mee op de site, maar komt ook bij de mensen thuis langs. "Hij zal vooral proberen de buren samen een oplossing te laten vinden, zodat de problemen daarna echt uit de wereld zijn," staat op de website rechtspraak.nl.

De verwachting is dat de nieuwe procedure drie tot vier maanden tijd kost. Na die tijd blijft de rechter op de achtergrond bij de zaak betrokken. Nu kunnen zaken over burenruzies wel een jaar duren.

Nederlandse rechters behandelen jaarlijks zo'n vierduizend burenrechtszaken. Die zaken drijven buren vaak verder uit elkaar, zegt rechter Rogier Hartendorp op rechtspraak.nl. "Buren worden op die manier gedwongen zich te richten op tegenstellingen, niet op wat hen bindt. Dat is in de nieuwe burenprocedure heel anders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl