NOS NieuwsAangepast

Hardere aanpak voedselfraude

Voedselproducenten, supermarkten en overheid komen met plannen om de voedselveiligheid te verbeteren. Het is de bedoeling om fraude en misleiding sneller op te sporen en harder aan te pakken, onder meer door hogere boetes.

De voedselsector werd wakker geschud door het paardenvleesschandaal. Jarenlang was er geen aandacht voor fraude met het voedsel. Fraudegevallen werden zelden gemeld en de overheidsinspectie, NVWA, had er ook geen oog voor. "Productintegriteit heeft weinig aandacht gekregen", zei voorzitter Den Ouden van de levensmiddelenbranchevereniging FNLI vanochtend tegen de NOS.

Strenger controleren

De sector belooft nu beterschap. Bedrijven moeten elkaar waarschuwen voor verdachte partijen voedsel en ernstige misstanden moeten onmiddellijk aan elkaar worden gemeld. Daarnaast zal de NVWA misstanden harder aanpakken. Het Openbaar Ministerie moet fraude met voedsel meer prioriteit geven.

Ook producenten en supermarkten gaan strenger controleren of er in de verpakking wel zit wat erop staat. Met onaangekondigde controles moeten ze zekerstellen dat er niet gefraudeerd wordt. Daarnaast worden frauduleuze handelaren gemeden en doen de bedrijven alleen nog maar zaken met gecertificeerde bedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl