NOS NieuwsAangepast

Snowden nog steeds in Hongkong

Hij is geen held en ook geen verrader: dat zegt klokkenluider Edward Snowden in een nieuw interview met de South China Morning Post. Het is de eerste keer dat we van hem horen sinds hij vorige week de Amerikaanse spionagepraktijken op internet onthulde. Volgens die krant is Snowden nog steeds in Hongkong, op geheime locaties.

In het gesprek zegt Snowden zich te zullen verzetten tegen uitlevering aan de Verenigde Staten. Hij zegt niet in Hongkong te zijn om uit handen van de Amerikaanse justitie te blijven, maar "om criminele praktijken te onthullen."

Maanden of jaren

Amerika heeft nog geen uitleveringsverzoek ingediend. Formeel bestaat er ook geen uitleveringsverdrag omdat Hongkong geen staat is. Snowden wil in Hongkong blijven tot ze hem vragen te vertrekken. En volgens juridisch experts kan hij nog maanden of zelfs jaren in Hongkong blijven als hij zich tegen uitlevering verzet. De klokkenluider zegt wel dat de VS druk zet op Hongkong om hem uit te leveren.

Snowden was al in Hongkong toen The Guardian het nieuws over de spionagepraktijken vrijdag bekendmaakte. Maandag checkte hij uit bij zijn hotel; sindsdien was niets meer van hem vernomen.

Computers hacken

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl