NOS NieuwsAangepast

Weer arrestaties ram- en plofkraken

In het grote onderzoek naar ram- en plofkraken heeft de politie nog eens acht verdachten aangehouden.

Eerder deze week werden ook al 23 mensen opgepakt, waarmee het totaal aantal arrestaties in dit onderzoek op 53 komt. De politie verwacht nog meer aanhoudingen in de zaak.

Voorrang

Bij een ram- of plofkraak wordt met geweld een geldautomaat of kluis opengebroken. Vaak gebeurt dat met explosieven of met behulp van een auto.

Vanwege de stijging van het aantal ram- en plofkraken, en vanwege het toenemende geweld, heeft de politie voorrang gegeven aan de aanpak van deze vorm van criminaliteit. De politie en het Openbaar Ministerie hebben er extra mensen voor vrijgemaakt.

Toenemend geweld

In 2012 is er 133 keer een ram- of plofkraak gepleegd; dit jaar staat de teller al op 87. Het valt volgens de politie op dat het toegepaste geweld flink toeneemt.

Waar eerder met behulp van ontploffend gas werd geprobeerd een geldautomaat open te breken, worden er steeds vaker zware explosieven gebruik.

Gevaar

Daarnaast werden voor het rammen van kluisruimten auto's gebruikt die steeds vaker na afloop in brand werden gestoken, zegt de politie.

Daardoor ontstaat er vaker gevaar voor de omgeving en passanten. Ook werd de politie meer geconfronteerd met gewapende verdachten.

Investeringen

De aanhoudingen zijn volgens de politie het resultaat van de intensieve inzet van politie en justitie.

Ook investeren banken fors in de beveiliging van geldautomaten. Daardoor mislukken ook veel ram- en plofkraken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl