NOS NieuwsAangepast

Grootste examenfraude ooit

De omvang van de examendiefstal is veel groter dan tot nu toe werd aangenomen. Er zijn op de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in totaal vijftien examens gestolen.

Dat heeft grote gevolgen, werd bekend tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

44.000 leerlingen

Leerlingen van het vmbo-tl (theoretische leerweg) die het examen economie hebben gemaakt, krijgen pas donderdag de uitslag van hun eindexamen. Dat is een dag later dan eigenlijk de bedoeling was. Het gaat om ongeveer 44.000 leerlingen die hiermee te maken hebben.

De Inspectie voor het Onderwijs heeft die tijd nodig om zeker te weten dat het examen op andere scholen zonder incidenten is verlopen. Hoofdinspecteur van het voortgezet onderwijs Steur zei in het Radio 1 Journaal dat de gestolen examens hooguit zijn verspreid naar een paar andere scholen, maar zeker niet naar de meeste scholen in Nederland.

Overdoen

Staatssecretaris Dekker zei in de Tweede Kamer dat de eindexamenleerlingen van Ibn Ghaldoun veertien gestolen examens moeten overdoen.

Op het vmbo gaat het om economie, op de havo om de vakken aardrijkskunde, Arabisch, Frans, geschiedenis, Engels, maatschappijwetenschappen, wiskunde, Nederlands en natuurkunde. Op het vwo gaat het om management en organisatie, biologie, scheikunde, wiskunde A.

Uitslag

Ook het vwo-examen Frans is gestolen, maar dat kwam al eerder aan het licht toen iemand die toets op internet zette. Het examen werd toen met een dag uitgesteld en de leerlingen kregen een andere versie.

Morgen om 17.00 uur beslist de inspectie of havo- en vwo-eindexamenleerlingen hun uitslag op donderdag horen. De verwachting is nu dat de bekendmaking van de uitslagen gewoon doorgaat zoals gepland.

Arrestaties

Er zitten drie mensen vast voor de diefstal van de examens. Twee van hen, een 18-jarige vrouw uit Rotterdam en een 19-jarige man uit Maassluis, zijn vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die heeft hun voorarrest met twee weken verlengd.

Bij huiszoekingen in de woningen van de twee verdachten zijn meerdere van de gestolen examens gevonden. De twee zijn allebei leerlingen van Ibn Ghaldoun.

De derde verdachte, een 18-jarige Rotterdammer, wordt donderdag voorgeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl