NOS NieuwsAangepast

Rehn: 3 procent mogelijk later

Nederland kan misschien meer tijd krijgen om het begrotingstekort onder de 3 procent te krijgen als de economische groei tegenvalt. Dat heeft eurocommissaris Rehn gezegd na een gesprek in Den Haag met minister Dijsselbloem.

Hij erkende dat slechtere groeicijfers impact hebben op het begrotingstekort. Rehn zei dat structurele hervormingen op langere temijn belangrijker zijn dan een "sprintje op korte termijn".

6 miljard

De eurocommissaris vindt wel dat Nederland volgend jaar zeker 6 miljard euro moet bezuinigen. Rehn raadde Nederland eerder aan het tekort volgend jaar op 2,8 procent te brengen. Dijsselbloem zei daarover dat Nederland dat advies niet kan opvolgen en dat het al moeite genoeg kost om 3 procent te halen.

Na Dijsselbloem bezocht Rehn ook nog premier Rutte en de Tweede Kamer. In een reactie op Rehn verwezen VVD-fractievoorzitter Zijlstra en PvdA-leider Samsom allebei naar het regeerakkoord. Daarin staat dat het kabinet zich houdt aan de Europese begrotingsregels.

Samsom benadrukte dat Nederland met een bezuiniging van 6 miljard volgens de huidige cijfers een tekort van 3 procent haalt. Hij noemde de opdracht van Rehn "helder, maar niet eenvoudig". Volgens hem moet het kabinet niet alleen de begroting op orde brengen. "Mensen moeten ook weer aan het werk komen, de economie moet groeien en de lasten moeten eerlijk worden verdeeld," aldus Samsom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl