NOS NieuwsAangepast

EU-commissaris Rehn in Den Haag

Eurocommissaris Rehn is in Den Haag besprekingen begonnen met minister Dijsselbloem van Financiën. Het gesprek gaat onder meer over het begrotingstekort voor volgend jaar.

2,8 procent

Rehn heeft eerder gezegd dat Nederland dit jaar niet hoeft te te voldoen aan de eis om het tekort op drie procent te brengen, maar volgend jaar eist Rehn dat percentage wel. In zijn jongste advies ging hij zelfs uit van 2,8 procent, want hij wil een veiligheidsmarge in acht nemen.

Het kabinet reageerde verbaasd op het percentage van 2,8. Dijsselbloem en premier Rutte benadrukten dat de afspraak 3 procent is. Rutte noemde het advies van Rehn inhoudelijk tegenstrijdig. Rehn praat vanmiddag na Dijsselbloem ook nog met Rutte en met Tweede Kamerleden.

Langzamer

Behalve pleidooien om het tekort op maximaal 3 procent te brengen, zijn er ook oproepen aan het kabinet om volgend jaar juist niet aan die norm te voldoen. Zo pleitten VNO-NCW en MKB Nederland er gisteren voor het tekort langzamer terug te brengen dan de Europese Commissie wil. Volgens de Nederlandsche Bank moet er 6 tot 8 miljard euro worden bezuinigd om aan de Europese eisen te voldoen.

Het kabinet bepaalt in de zomer hoe het omgaat met alle adviezen. Daarbij spelen ramingen van het Centraal Planbureau in augustus een belangrijke rol. Het CPB komt aanstaande vrijdag ook al met cijfers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl