NOS NieuwsAangepast

Taksimplein blijft onrustig

Het blijft onrustig op en bij het Taksimplein in Istanbul. De politie houdt het centrale deel bij het monument voor Atatürk bezet. Op andere plaatsen wordt de politie af en toe bestookt met stenen. De daders worden dan met traangas en waterkanonnen uiteen gejaagd.

Een groep van zo'n honderd politiemensen ging even voor 13.00 uur de trappen naar het Gezipark op. Wat ze wilden is onduidelijk. Er was overleg met de demonstranten. Na ongeveer vijf minuten vertrok de politie weer.

Wat ze gaan doen is onduidelijk. De gouverneur van Istanbul heeft vanmorgen gezegd dat de demonstranten tegen het bewind van premier Erdogan in het Gezipark mogen blijven.

Groot deel ontruimd

Vanmorgen werd een groot deel van het Taksimplein ontruimd. Het was bijna twee weken lang het domein van tegenstanders van premier Erdogan.

De bezetters van het park hebben voor 20.00 uur (Nederlandse tijd) een betoging aangekondigd. Volgens NOS-correspondent Bram Vermeulen komen er dan sympathisanten die nu nog aan het werk zijn, naar het park en het Taksimplein. `Dan gaan we zien naar welke kant de machtsbalans overslaat", zei hij.

Het protest begon met een bezetting van het Gezipark, dat mogelijk moet wijken voor nieuwbouw. Groepen die het niet met de conservatief-islamitsche regering van Erdogan eens zijn, sloten zich hierbij aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl