NOS NieuwsAangepast

Klokkenluider Snowden verdwenen

Klokkenluider Edward Snowden is ondergedoken. De 29-jarige oud-CIA-medewerker, die het bestaan van een groot online afluisterprogramma bekendmaakte, checkte gisteren uit bij zijn luxehotel in Hongkong en is sindsdien spoorloos. Naar verluidt zit hij nog wel in de autonome Chinese regio.

Snowden lekte informatie over het geheime Amerikaanse onderzoeksprogramma PRISM aan de kranten The Guardian en The Washington Post. Hij onthulde zondag zijn identiteit, waarna justitie in de VS een gerechtelijk onderzoek naar hem startte.

Hongkong

Guardian-journalist Glenn Greenwald, die het contact met Snowden legde, zegt tegen persbureau AP dat hij na de publicaties nog met Snowden heeft gesproken. Hij weigert te zeggen of Snowden nog in Hongkong is: "Hij heeft me niet verteld wat hij van plan is". Een andere Guardian-journalist zegt dat Snowden nog wel in Hongkong is.

Snowden zat de afgelopen drie weken in Hongkong, dat een uitleveringsverdrag heeft met de Verenigde Staten. Desondanks zou Hongkong "de dictaten van de VS" kunnen weerstaan, zei hij. Snowden zinspeelde eerder ook op een asielaanvraag in IJsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl