NOS NieuwsAangepast

Wat krijg je ook alweer van koppen?

Speler van Jong Oranje Leroy Fer knikte ons vorige week dan wel langs de Duitsers, dat had hij volgens Amerikaanse onderzoekers beter niet kunnen doen. Zij zeggen namelijk dat als je vaak een voetbal kopt de kans op een hersenbeschadiging en geheugenverlies groter is.

Uit onderzoek onder 37 amateur voetballers bleek dat de veranderingen aan de hersenen vergelijkbaar waren met die van patiënten met traumatisch letsel. Zo leken de hersenen van de voetballers die het vaakst kopten op die van mensen met een hersenschudding.

80 km/u

Gemiddeld koppen voetballers zes tot twaalf keer tijdens competitiewedstrijden. Volgens het onderzoek halen ballen soms wel 80 kilometer per uur. Als je die tegen je knar krijgt, is dat niet echt bevorderlijk. Toch hoef je je als je een sporadisch kopper bent geen zorgen te maken. Pas als je heel vaak kopt, wordt het ongezond.

Spelers die in een jaar vaker dan 1800 keer een bal kopten, liepen kans om lager te scoren in geheugentesten. Dat schrijven de wetenschappers in het medische tijdschrift Radiology. De voetballers die zij onderzochten, speelden gemiddeld al 22 jaar en hadden het afgelopen jaar gemiddeld 10 maanden gevoetbald.

Eerder onderzoek

Over de invloed van koppen op de hersenen is al veel langer discussie. Eerder onderzoek wees uit dat er geen schade aan de hersenen optreedt als je doelbewust kopt. Wel zou er kans op letsel bestaan als de bal per ongeluk op het hoofd komt of als je botst met andere spelers of op de grond smakt. Het nieuwe Amerikaanse onderzoek spreekt die resultaten dus tegen.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl