NOS NieuwsAangepast

Politie ontruimt Taksimplein

In de Turkse stad Istanbul is de politie bezig met het ontruimen van het Taksimplein. De demonstranten die het plein meer dan een week bezet hielden, worden teruggedreven naar het Gezipark. Een deel van de demonstranten gooit met stenen en molotovcocktails. De politie bestrijdt hen met traangas en waterkannonnen.

NOS-correspondent Bram Vermeulen heeft de indruk dat het de autoriteiten alleen te doen is om het vrijmaken van het Taksimplein. De demonstranten in het nabijgelegen Gezipark worden met rust gelaten.

Verrassing

Even voor 07.00 uur verzamelden zich honderden agenten aan de voet van de heuvel waarop het plein ligt. Zij zijn uitgerust met helmen, schilden, gasmaskers en waterkanonnen. Ook de brandweer was aanwezig.

Volgens NOS-correspondent Bram Vermeulen leken de demonstranten compleet verrast. Mogelijk hebben ze zich op het verkeerde been laten zetten door de opmerkingen gisteren van premier Erdogan. Hij zei dat hij bereid was om met demonstranten te praten.

Twee kampen

Aanvankelijk verzetten de demonstranten zich nauwelijks. Later begon een aantal van hen met stenen en vuurwerk te gooien. Anderen probeerden hen daarvan af te houden. Naarmate de ontruiming vorderde, werd het verzet grimmiger.

Rond 08.30 uur was het plein in twee kampen verdeeld. Aan de ene kant, bij het Gezipark, stonden duizenden demonstranten die niets van geweld willen weten. De politie leek hen met rust te laten.

Aan de andere kant vochten jongeren met de politie. De jongeren haalden stenen uit het wegdek om de politie mee te bekogelen. Volgens Vermeulen moeten aan beide kanten gewonden zijn gevallen. Boven het plein hangen traangaswolken.

Nieuwbouw

De bezetting van het belangrijkste plein van Istanbul begon ruim een week geleden. Demonstranten namen het Gezipark in bezit omdat het park plaats moet maken voor nieuwbouw.

Het protest groeide uit tot een massaal protest tegen de conservatief-islamitische regering van premier Erdogan. Ook in andere steden braken protesten uit. Juist in Istanbul liet de politie zich de afgelopen dagen zich niet zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl