NOS NieuwsAangepast

Merkel kaart PRISM aan bij Obama

De Duitse bondskanselier Merkel zal het Amerikaanse afluisterprogramma PRISM volgende week aan de orde stellen bij haar ontmoeting met president Obama. Dat is aangekondigd door de Duitse minister van Justitie Leutheusser-Schnarrenberger. Ze noemt de kwestie "zorgwekkend".

De Europese Commissie heeft ook zorgen geuit over PRISM, waarvan het bestaan vorige week bekend werd. Amerikaanse veiligheidsdiensten blijken al tijden internet- en telefoongegevens wereldwijd te verzamelen via telecom- en internetbedrijven. Brussel wil weten of ook EU-burgers stelselmatig zijn afgeluisterd.

Obama komt over een paar dagen naar Europa. Hij gaat eerst naar de G8-top in Dublin en is volgende week dinsdag en woensdag in Berlijn, waar hij met Merkel zal spreken. Een woordvoerder van het Witte Huis heeft al laten weten dat hij niet verwacht dat de PRISM-zaak een schaduw werpt over de reis.

Petitie

Inmiddels hebben meer dan 20.000 mensen een online petitie getekend voor gratie voor de PRISM-klokkenluider Edward Snowden. De petitie staat op de website van het Witte Huis.

"Snowden is een nationale held en moet kwijtschelding krijgen van iedere misdaad die hij zou hebben begaan met zijn bekendmakingen", staat in de petitietekst. De oud-CIA-medewerker Snowden is uitgeweken naar Hongkong om uit handen van de Amerikaanse justitie te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl