NOS NieuwsAangepast

EU bezorgd over PRISM

De Europese Commissie heeft bij de Amerikaanse regering zijn bezorgdheid geuit over het afluisterprogramma PRISM. Eurocommissaris Reding van Justitie wil van de Amerikaanse minister van Justitie Holder weten wat de mogelijke gevolgen zijn voor de privacy van EU-burgers.

Het onderwerp staat ook op de agenda van het overleg tussen de Verenigde Staten en de EU komende donderdag in het Ierse Dublin.

Opheldering

Afgelopen week werd bekend dat Amerikaanse veiligheidsdiensten wereldwijd telefoon- en internetgegevens verzamelen via internet- en telecombedrijven. De eurocommissaris wil weten of ook EU-burgers stelselmatig zijn afgeluisterd.

Voorzitter Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens had er bij de EU op aangedrongen opheldering van de Amerikanen te eisen. Kohnstamm is ook voorzitter van de Europese privacy-toezichthouders.

De Nederlandse eurocommissaris Kroes, verantwoordelijk voor de digitale agenda, liet via Twitter weten bezorgd te zijn over de PRISM-beschuldigingen. "Privacy is een basisrecht", schreef ze.

G8

Volgende week reist de Amerikaanse president Obama af naar Europa. Hij bezoekt de G8-top in Noord-Ierland en heeft een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Merkel in Berlijn.

Een woordvoerder van het Witte Huis liet vanavond weten dat hij niet verwacht dat het afluisterprogramma de reis zal overschaduwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl