NOS NieuwsAangepast

Lek tegen "United Stasi of America"

Een van de grootste klokkenluiders van de Verenigde Staten, Daniel Ellsberg, neemt het in een artikel in de Britse krant The Guardian op voor Edward Snowden. De man die onthulde dat Amerikaanse geheime diensten structureel persoonlijke gegevens verzamelen van burgers via internetbedrijven, is volgens Ellsberg een held. Snowden helpt om een "United Stasi of America" te voorkomen, stelt de Amerikaan.

Ellsberg (82) lekte begin jaren zeventig een geheim rapport over de Vietnam-oorlog naar de New York Times. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger noemde hem "de gevaarlijkste man van Amerika". President Nixon liet Ellsberg vervolgen wegens verraad, maar omdat er was ingebroken bij de psychiater van Ellsberg draaide het proces op niets uit.

Machtsevenwicht

Ellsberg zegt in The Guardian dat de onthullingen van de 29-jarige Snowden "ons de kans geven" een deel van de "bestuurlijke coup" tegen de Amerikaanse grondwet terug te draaien. Volgens hem zijn de afluisterpraktijken door Amerikaanse diensten, sinds de aanslagen van 11 september 2001, in strijd met het recht van burgers op privacy.

De oud-topambtenaar en defensie-analist erkent dat het Congres op de hoogte was en goedkeuring heeft gegeven, maar volgens Ellsberg bewijst die instemming dat het systeem van "checks and balances", waarbij sprake is van een machtsevenwicht, kapot is.

Politiestaat

Ellsberg zegt dat de VS nog geen politiestaat is, maar hij vreest voor de gevolgen als zijn land opnieuw te maken krijgt met een aanslag als 9/11. "Ik vrees voor het verdwijnen van de democratie."

De afluisterdienst NSA, de federale politie FBI en de buitenlandse inlichtingendienst CIA hebben bevoegdheden waar de Stasi in Oost-Duitsland jaloers op zou zijn geweest, zegt Ellsberg. De inlichtingendiensten vormen samen een gemeenschap die het beste getypeerd kan worden als "the United Stasi of America".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl