NOS NieuwsAangepast

Cameron verdedigt geheime dienst

Premier Cameron zegt dat alle Britse geheime diensten "binnen de wet" opereren.

Hij reageert daarmee op de onthullingen van de kranten The Guardian en The Washington Post dat Amerikaanse geheime diensten structureel persoonlijke gegevens verzamelen van burgers via internetbedrijven als Google, Facebook, Apple en Yahoo.

PRISM

Volgens The Guardian maakt ook de Britse inlichtingendienst GCHQ gebruik van het Amerikaanse spionageprogramma PRISM, dat sinds 2007 operationeel zou zijn.

Cameron benadrukt dat alle Britse geheime diensten onder toezicht van het parlement staan en dat ze "fantastisch werk" doen.

Cameron reageert niet specifiek op de onthullingen die de media via oud-CIA-medewerker Edward Snowden (29). "Ik kan geen quotes geven over inlichtingenkwesties."

Toestemming

De voorzitter van de Lagerhuis-commissie die zich bezighoudt met inlichtingendiensten, de Conservatief Malcolm Rifkind, zegt tegen de BBC dat de wet duidelijk is: "Als Britse geheime diensten informatie willen over de inhoud van e-mails van mensen in het Verenigd Koninkrijk, moeten ze toestemming vragen - van de minister."

Minister Hague van Buitenlandse Zaken, verantwoordelijk voor GCHQ, zei eerder dat Britten die de wet gehoorzamen "niets hebben te vrezen" van inlichtingendiensten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl