NOS NieuwsAangepast

Oppositie: DNB-cijfers dramatisch

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer vinden dat uit de nieuwste cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat het kabinet op de verkeerde weg is. Volgens DNB moet Nederland volgend jaar nog eens 6 tot 8 miljard euro aan maatregelen nemen om het begrotingstekort terug te dringen. "Het bezuinigingsfetisjisme werkt averechts", zegt de SP.

Volgens de PVV breken bezuinigingen Nederland af. "Wat Nederland nodig heeft, is belastingverlaging, belastingverlaging en belastingverlaging!" schrijft partijleider Wilders op twitter.

Dramatische verslechtering

CDA-Kamerlid Van Hijum spreekt van een "dramatische verslechtering", nu DNB uitgaat van een tekort van 3,9 procent in 2014. "De peptalk van premier Rutte van 'koop een huis, koop een auto' heeft niet geholpen.

Het CDA wil dat het kabinet zo snel mogelijk met een voorstel komt om het tekort omlaag te brengen. "Als het tot augustus wacht, blijft er weinig anders over dan een nieuwe lastenverzwaring."

Gebrek aan vertrouwen

De SP en GroenLinks willen dat het kabinet vooral gaat investeren om de economie uit het slop te halen. "In heel korte tijd is de situatie weer verslechterd. Er is een enorm gebrek aan vertrouwen", zegt SP-Kamerlid Merkies.

Regeringspartij PvdA zegt: "De zorgelijke cijfers onderstrepen het belang van de maatregelen in het woonakkoord en het sociaal akkoord." Volgens Kamerlid Nijboer houdt de PvdA zich aan de Europese begrotingsregels.

Het kabinet zelf reageert niet op de conclusie van DNB dat er 6 tot 8 miljard bezuinigd moet worden om het tekort onder de Europese norm te krijgen. "We nemen er kennis van. Het kabinet neemt besluiten naar aanleiding van de cijfers die het Centraal Planbureau (CPB) in augustus presenteert'', zegt het ministerie van Financiën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl