NOS NieuwsAangepast

Terrorist gebruikte rectale bom

Een zelfmoordterrorist heeft vorig jaar geprobeerd het hoofd van de Afghaanse inlichtingendienst te doden met een bom die hij had verstopt in zijn lichaam. Een woordvoerder van het Afghaanse Directoraat van Veiligheid heeft dat bekendgemaakt.

Op 6 december meldde zich een man in Kabul voor de inlichtingenchef Asadullah Khalid. Hij kwam uit Pakistan en zei dat hij belangrijke informatie had die hij persoonlijk wilde geven.

Uitkleden

Medewerkers van Khalid brachten de man naar een versterkte ruimte onder een huis van de veiligheidsdienst. Ze gaven hem opdracht zich daar uit te kleden, terwijl ze via een gesloten videocircuit toekeken.

Toen bleek dat hij geen bom op zijn lichaam droeg, mocht hij zich aankleden om boven Khalid te spreken. Daar blies hij zichzelf op. Hij doodde alleen zichzelf, maar Khalid liep ernstige verwondingen op.

Verstopt

Een medewerker van de veiligheidsdienst heeft nu gezegd dat de terrorist de bom in zijn anus had verstopt.

Hoe de bom precies werkte is niet duidelijk. Volgens Westerse deskundigen moet de dodelijke werking van "rectale bommen" beperkt zijn, omdat alleen kleine bommen geschikt zijn en de werking gedempt wordt door het lichaam.

Voorzover bekend is één keer eerder een rectale bom gebruikt. In 2009 probeerde een zelfmoordterrorist er een Saudische prins mee te doden. De prins raakte licht gewond, van de terrorist werd het onderste deel van het lichaam afgereten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl