NOS NieuwsAangepast

Beterschapswensen voor Mandela

De hoogbejaarde oud-president Nelson Mandela krijgt uit binnen- en buitenland beterschap toegewenst. Washington heeft laten weten dat het Amerikaanse volk met hem en zijn familie meeleeft. De Britse premier Cameron wenst Mandela een spoedig herstel, zo meldt de Zuid-Afrikaanse omroep SABC.

Mandela (94) werd gisterochtend met een longontsteking in het ziekenhuis opgenomen. De Zuid-Afrikaanse regering heeft niet gezegd waar hij ligt, waarschijnlijk wordt hij behandeld in een ziekenhuis in Pretoria.

Inkatha

Ook uit eigen land komen reacties. Mangosuthu 'Chief' Buthelezi van de Inkatha Vrijheidspartij zegt dat het hem bedroefd maakt dat Mandela de laatste tijd geregeld in het ziekenhuis ligt. Buthelezi was aanvankelijk lid van het ANC van Mandela, maar richtte in de jaren 70 een eigen partij op. Bij het einde van de apartheid waren er diepe conflicten tussen aanhangers van het ANC en Inkatha.

Mandela had in december en in maart ook al ernstige longproblemen. Over zijn actuele toestand zijn nog maar weinig mededelingen gedaan. Zijn toestand wordt omschreven als ernstig maar stabiel. Zijn vrouw was gisteren de hele dag bij hem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl