NOS NieuwsAangepast

Obama en Xi werken aan relatie

In Californië is de tweedaagse kennismakingsontmoeting van president Obama en de Chinese president Xi Jinping afgelopen. De top leidde niet tot politieke doorbraken, maar mogelijk wel tot sterkere persoonlijke betrekkingen. Obama en Xi gaven na afloop geen persconferentie.

Obama bracht op de tweede dag een aantal netelige kwesties ter sprake. Er is vooral lang gesproken over de Chinese cyberaanvallen op bedrijven en de Amerikaanse overheid. Obama zei dat hacken niet past in de relatie met China. Hij noemde het diefstal van Amerikaans eigendom en onderstreepte dat de economische betrekkingen tussen beide landen gevaar lopen als China er niet mee stopt.

Cyberaanvallen

Volgens een Amerikaanse woordvoerder liet Xi blijken dat hij de ernst van de zaak inziet. Een woordvoerder van de Chinese president zei na afloop dat China tegen alle vormen van hacken en cyberaanvallen is, en dat China er zelf ook slachtoffer van is. Volgens hem moet de kwestie niet leiden tot wantrouwen en spanningen, maar tot samenwerking.

De Chinese woordvoerder zei verder dat de twee presidenten een nieuwe weg zijn ingeslagen van betere betrekkingen. Ze willen volgens hem samenwerken zonder hun meningsverschillen uit de weg te gaan. Hij sprak in dat verband van een historisch en constructief gesprek.

Klimaatprobleem

De twee leiders spraken verder onder meer over Noord-Korea en over het klimaatprobleem. Ze zijn het erover eens dat Noord-Korea nucleair moet ontwapenen en zijn bereid samen te werken bij het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

Obama en Xi spraken ook over persoonlijke zaken. Zo legden ze elkaar uit hoe jeugdervaringen hun wereldbeeld hebben gevormd. Xi groeide op tijdens de culturele revolutie, toen Mao met behulp van de communistische jeugdbeweging ouderen en intellectuelen terroriseerde en dwong te werken op het land.

Tegenbezoek

Xi heeft Obama uitgenodigd naar China te komen voor een tegenbezoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl