NOS NieuwsAangepast

Politie Ankara botst met betogers

In de Turkse hoofdstad Ankara heeft de politie waterkanonnen en traangas ingezet tegen betogers. Ook in andere Turkse steden wordt gedemonstreerd tegen premier Erdogan.

De politie van Ankara greep in op het centrale Kizilayplein in een poging de menigte van tussen de 5000 en 10.000 betogers te verdrijven. Eerder vandaag ontruimden agenten een tentenkamp van demonstranten in de stad.

Autoritair heerser

De betogers keren zich tegen premier Erdogan, die zich in hun ogen gedraagt als een autoritair heerser. Verder zou hij de bevolking conservatieve, islamitische waarden opdringen.

Ook op het Taksimplein in Istanbul hebben zich duizenden mensen verzameld. Onder hen bevinden zich een groot aantal supporters van Besiktas, Fenerbahçe en Galatasaray, drie voetbalclubs uit de stad, die normaal gezworen vijanden zijn.

Drie doden

De protesten tegen de regering zijn nu 9 dagen oud. Bij het harde politieoptreden tegen de betogers zijn in totaal drie doden gevallen: twee demonstranten en een politieman.

Turken in Duitsland zijn vandaag ook de straat opgegaan uit solidariteit met hun landgenoten. In Düsseldorf, Oberhausen en Bonn vonden protestmanifestaties plaats. Die zijn rustig verlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl