NOS NieuwsAangepast

"Gewonden Syrië naar Libanon"

Het Rode Kruis wil 800 gewonden uit de Syrische stad stad Qusair overbrengen naar ziekenhuizen in Libanon. Volgens de tv-zender Al Jazeera heeft de internationale hulporganisatie hierover afspraken gemaakt met de Syrische regering.

Tientallen mensen zouden gisteren en vandaag al met Rode-Kruisambulances naar ziekenhuizen in de Libanese Bekaavallei zijn gebracht. De komende dagen worden nog veel meer gewonden verwacht.

'Moeizaam'

Volgens een correspondent van Al Jazeera in het Syrisch-Libanese grensgebied verloopt de hulpoperatie erg moeizaam. Het Syrische leger staat niet toe dat het Rode Kruis de gewonden in Qusair ophaalt.

Familieleden en vrijwilligers moeten hen buiten de stad brengen, waar het Rode Kruis hen kan oppikken. Volgens Syriërs die al in de Bekaavallei zijn gearriveerd, lukt het nooit om op die manier 800 man te evacueren.

Rebellen

Onder de gewonden die naar Libanon worden gebracht, zijn ook Libanese soennitische strijders die hebben meegevochten aan de kant van de opstandelingen in Syrië.

Het Syrische regeringsleger heroverde woensdag, na een belegering van drie weken, de stad Qusair op de rebellen. Vandaag verjoegen de troepen van president Assad de resterende rebellen uit het gebied rond Qusair met de inname van de plaats Buwayda.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl