NOS NieuwsAangepast

FNV: akkoord over WW respecteren

"Als het kabinet het tweede jaar van de WW-uitkering toch verlaagt tot het niveau van de bijstand, is er geen sociaal akkoord meer." Dat zei FNV-voorzitter Heerts in het TROS-radioprogamma Kamerbreed.

Hij reageerde op uitspraken eerder deze week van VVD-fractievoorzitter Zijlstra. Die zei dat het kabinet bij extra bezuinigingen moet snijden in de zorg, uitkeringen en toeslagen.

laatst verdiende loon

In het regeerakkoord staat dat de WW in het tweede jaar wordt teruggebracht tot het niveau van de bijstand, maar in het sociaal akkoord van april is die afspraak aangepast. Ook in het tweede jaar houden werklozen recht op 70 procent van het laatst verdiende salaris.

Heerts zei dat hij het totaal niet eens is met Zijlstra dat de uitkeringen moeten worden verlaagd. Maar hij heeft voorlopig geen aanleiding om te denken dat het kabinet aan de afspraken in het akkoord wil tornen. "Het lijkt me zeer verstandig om het akkoord intact te laten."

VNG

De FNV-voorman zei verder dat hij met de VNG gaat praten over de kritiek van de gemeenten op het sociaal akkoord. De gemeenten stelden deze week allerlei voorwaarden aan de uitvoering ervan. Heerts vindt het conflict met de gemeenten in de eerste plaats een zaak van het kabinet. Volgens hem zijn er veel misverstanden over het akkoord.

De kans lijkt groot dat het kabinet met Prinsjesdag nieuwe bezuinigingen aankondigt. Het neemt daarover pas een besluit na nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl