NOS NieuwsAangepast

Mandela's gezondheid al lang broos

Nelson Mandela (94) kampt al jaren met een broze gezondheid. Hij heeft het afgelopen jaar regelmatig in het ziekenhuis gelegen.

De laatste keer was eind maart. Hij werd met een longontsteking opgenomen en mocht tot opluchting van velen na tien dagen naar huis om daar verder te herstellen.

Regelmatig opgenomen

In december vorig jaar lag de anti-apartheidsstrijder en oud-president van Zuid-Afrika 18 dagen in het ziekenhuis voor een longontsteking en galstenen. Ook werd hij in 2012 opgenomen voor buikklachten. In 2011 moest hij naar het ziekenhuis voor een klaplong en een andere keer voor acute ademhalingsproblemen.

Mandela is vanochtend opnieuw opgenomen in het ziekenhuis voor een longontsteking. Zijn eerdere ziekenhuisopnames werden door artsen en de Zuid-Afrikaanse regering "routine" genoemd en toegeschreven aan zijn hoge leeftijd. Volgens een woordvoerder is "de situatie deze keer ernstig".

Niet in openbaar

De anti-apartheidsstrijder verscheen sinds het WK voetbal 2010 niet meer in het openbaar. Wel kwam eind april een filmpje van een bezoek van ANC-kopstukken aan Mandela naar buiten. Onder andere president Zuma was daarin te zien, zittend naast Mandela. Critici noemden het een publiciteitsstunt van het ANC. Het ANC bestreed dat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl