NOS NieuwsAangepast

FNV: recordwinsten in ouderenzorg

De winsten van instellingen in de ouderenzorg waren nog nooit zo hoog als afgelopen jaar. Dat heeft Abvakabo FNV uitgezocht.

De grootste winst werd geboekt door het concern Espria: 27 miljoen euro. Het totale eigen vermogen van deze zorginstelling ligt volgens de vakbond op 155 miljoen euro. Espria opereert vooral in het noordoosten en noordwesten van het land.

Abvakabo FNV schat dat het eigen vermogen van verpleeg- en thuiszorgorganisaties in totaal op bijna 3,7 miljard ligt.

Oppotten

"De winsten zijn ongekend hoog", zegt de vakbond. "Dit geld voor zorg staat uiteindelijk maar op een bankrekening en komt niet terecht bij de handen aan het bed", staat in het onderzoek van Abvakabo.

De vakbond adviseert om samen te werken in bijvoorbeeld waarborgfondsen en hier met de politiek afspraken over te maken. "Zo zou deze tendens van steeds meer 'oppotten' van zorggeld doorbroken kunnen worden."

Volgens Abvakabo dreigen door de bezuinigingen in de zorg zeker 50.000 mensen hun baan te verliezen en raken 170.000 mensen hun zorg kwijt.

Onverantwoord

Gisteren maakte Abvakabo FNV bekend dat vijftig bestuurders in de ouderenzorg vorig jaar meer verdienden dan de balkenendenorm van 193.000 euro. Wettelijk zijn de hoge salarissen toegestaan, maar Abvakabo noemt het onverantwoord omdat er wordt bezuinigd.

Vanmiddag wordt in het Oosterpark in Amsterdam een landelijke zorgmanifestatie gehouden. Volgens de vakbond komen er politici, duizenden zorgverleners en patiënten naartoe.

Maandag debatteert de Tweede Kamer over bezuinigingen in de zorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl