NOS NieuwsAangepast

Page, Zuckerberg: wat is PRISM?

De topmannen van Google en Facebook zeggen dat ze niets weten van het grootschalige afluisterprogramma van de Amerikaanse overheid. Zowel Larry Page van Google als Mark Zuckerberg van Facebook schrijven dat hun bedrijven geen onderdeel van het programma zijn.

Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten toegang hebben tot allerlei gegevens van grote internetbedrijven zoals Apple, Facebook en Google. President Obama gaf later toe dat het programma PRISM inderdaad bestaat. Volgens hem helpt het structureel aftappen van burgers en bedrijven om terreur te voorkomen.

Geheimhouding

In zijn blog getiteld 'What the ...?' schrijft Larry Page dat de diensten geen directe toegang hebben tot de servers van het bedrijf. Wel krijgt Google vaker verzoeken van regeringen om informatie over internetgebruik van hun klanten. Die verzoeken worden volgens de geldende wetten behandeld.

Volgens Page zorgt de geheimhouding rond de huidige procedures dat de vrijheden die wij allemaal koesteren worden ondermijnd. Hij zegt dat Google nog nooit van het programma PRISM had gehoord totdat het nieuws gisteren uitlekte.

Oproep Zuckerberg

Zuckerberg noemt het programma schandelijk. De Facebook-oprichter zegt ook dat hij nog nooit van PRISM had gehoord. En als een overheid een verzoek deed voor grote hoeveelheden data zou Facebook daartegen in het verweer komen.

De Facebook-topman roept overheden op om meer openheid te betrachten rond alle programma's die bestaan om het publiek te beschermen. Volgens Zuckerberg is het de enige manier om de rechten van iedereen te waarborgen en een open en veilige samenleving te creëren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl