NOS NieuwsAangepast

Obama verdedigt taps

President Obama verdedigt dat zijn regering structureel informatie van burgers en bedrijven laat aftappen. Hij benadrukt dat niemand telefoongesprekken van gewone burgers afluistert en dat alleen het internetgedrag van buitenlanders, niet dat van Amerikanen, wordt gevolgd.

Obama zegt verder dat er voldoende waarborgen in het systeem zijn ingebouwd die tegemoetkomen aan privacy-wetgeving. De president wijst erop dat de geheime dienst met de informatie terreuraanvallen kan voorkomen.

NSA

Vandaag onthulden The Washington Post en The Guardian dat de Amerikaanse geheime dienst NSA telefoongegevens van miljoenen Amerikanen verzamelt.

Ook heeft de NSA toegang tot het internetverkeer van gebruikers van grote internetbedrijven als Apple, Google en Yahoo. Zo kan de dienst onder meer e-mails lezen en zoekacties volgen.

Ook de Britse geheime dienst verzamelt volgens The Guardian op grote schaal privégegevens.

Plasterk

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil opheldering over de praktijken. Hij wil dat er op Europees niveau wordt uitgezocht wat de VS aan e-mails en telefoongegevens verzamelt. Het College Bescherming Persoonsgegevens spreekt van een "gigantische inbreuk op de persoonlijke levenssfeer".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl