NOS NieuwsAangepast

LSVb blijft leenstelsel afwijzen

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is er niet blij mee dat de basisbeurs voor de bachelorfase pas in 2015 wordt vervangen door het leenstelsel. De LSVb was altijd al tegen de vervanging van de basisbeurs voor een leenstelsel. Dat het plan voor de bachelorfase nu pas in 2015 ingaat en niet volgend jaar, maakt voor de studentenbond weinig verschil.

In het regeerakkoord stond dat studenten volgend jaar al geld moesten gaan lenen. Voor studenten in de masterfase gaat dat door, maar het kabinet besloot vandaag het voor de bachelorfase met een jaar uit te stellen.

Minder doorstroming

De LSVb verwijst naar een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Daaruit blijkt dat mogelijk een op de vijf mbo'ers niet naar het hbo gaat als daarvoor geld geleend moet worden.

De LSVb vindt deze uitkomst schokkend. "Gemotiveerde studenten mogen niet belemmerd worden door financiële barrières", zegt LSVb-voorzitter Heijneman.

"Oude gegevens"

Volgens minister Bussemaker baseert de LSVb zich op oude gegevens. Het zou gaan om "een heel kleine groep" mbo'ers. Zij kiezen niet voor het hbo omdat ze al een diploma hebben waarmee ze de arbeidsmarkt op kunnen, zegt Bussemaker.

De LSVb is bang dat het aantal studenten dat naast zijn studie moet gaan werken, verder toeneemt. Dat zal ten koste gaan van de studieresultaten zegt de bond. De belangenorganisatie van mbo-studenten JOB zit op dezelfde lijn.

21.000 euro studieschuld

ISO, dat studenten aan universiteiten en hogescholen vertegenwoordigt, is teleurgesteld dat de invoering van het leenstelsel in de masterfase volgend jaar wel doorgaat. "Neem de tijd om tot één goed plan te komen", luidt de reactie op de beslissing van kabinet.

Het Centraal Planbureau heeft uitgerekend dat na het invoeren van het leenstelsel de gemiddelde studieschuld oploopt naar 21.000 euro. Nu is dat gemiddeld nog 15.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl