NOS NieuwsAangepast

NS: meer treinen naar Brussel

De Nederlandse Spoorwegen willen op korte termijn meer intercity's laten rijden tussen Den Haag HS en Brussel. Het aantal Thalys-hogesnelheidstreinen tussen Amsterdam en Brussel gaat omhoog van negen naar elf per dag.

De NS hoopt hiermee het wegvallen van de Fyra-verbinding te compenseren. De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, waarmee moet worden samengewerkt, steunt deze oplossing.

Op de langere termijn, na 2015, wordt het aantal verbindingen naar het zuiden fors uitgebreid. Uiteindelijk gaan er dan 22 hogesnelheidslijnen naar het zuiden rijden. Minimaal 10 daarvan rijden verder dan Brussel, namelijk naar naar Lille, Parijs of Londen.

Deze maatregelen kunnen niet meteen worden genomen. Eerst moet de dienstregeling worden aangepast, waar onder meer de politiek mee moet instemmen.

"Brede mix"

Ook moeten er afspraken worden gemaakt met de eigenaren van de Thalys, Eurostar en TGV. De NS wil hiervoor nieuwe samenwerkingsverbanden aangaan.

De NS noemt de maatregelen op lange termijn een "brede mix van klassiek en HSL-Zuid". Voor welke mix van combinaties uiteindelijk gekozen wordt, hangt af van de voorkeuren van de consument.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl