NOS NieuwsAangepast

EU: Turkije moet geweld stoppen

Turkije moet afzien van excessief politiegeweld bij de betogingen tegen de regering van premier Erdogan. Dat heeft de EU-commissaris die belast is met de Turkse toetreding tot de EU, Stefan Füle, gezegd in Istanbul. Hij zei dat op een bijeenkomst waarbij ook premier Erdogan aanwezig was.

Volgens Füle horen betogingen bij een democratie. "Vreedzame demonstraties zijn een legitieme manier van groepen om hun mening te uiten in een democratie. Voor excessief geweld door de politie tegen zulke demonstraties is geen plaats in een democratie."

Lid van de EU

Füle zei verder dat hij blij was dat de regering dat met hem eens is. Hij doelde daarbij op de vicepremier en president die het wel voor demonstranten opnamen. "Wat er nu moet gebeuren, is dat er een snel en transparant onderzoek komt en dat de daders ter verantwoording worden geroepen."

Het was de eerste keer dat de EU zich uitsprak over de demonstraties tegen de regering van premier Erdogan. Turkije wil lid worden van de EU, maar de relaties tussen Ankara en Brussel zijn de laatste jaren bekoeld, niet in het minst door het grotere zelfbewustzijn van Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl