Betogers Taksim negeren Erdogan

De betogers op het Taksimplein in Istanbul trekken zich niets aan van de oproep van premier Erdogan om het protest te beëindigen. Ze blijven op de plek waar anderhalve week geleden de demonstratie begon, in het Gezipark aan de rand van het plein.

Erdogan had vannacht bij zijn terugkeer in Turkije nog gezegd dat de protesten moeten stoppen. Volgens Erdogan zijn de protesten uitgedraaid op vandalisme en rechteloosheid.

Maar de betogers waren vanochtend niet onder de indruk. "We blijven hier. We vechten door. Met zijn dreigingen kan hij ons niet afschrikken", zei een jonge vrouw.

Politieoptreden

Vandaag is het precies een week geleden dat de politie hard ingreep bij een protest voor het behoud van het Gezipark. Erdogan wil het park vervangen door een winkelcentrum, maar veel mensen verzetten zich daartegen. De aanvankelijk kleine betoging groeide vorig weekend uit tot een groter protest tegen onder meer de autoritaire regeerstijl van Erdogan.

Ook het harde politieoptreden wekte de afgelopen tijd veel woede. Zaterdagmiddag trok de politie zich terug, naar verluidt na ingrijpen van president Gül.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl