"VS verzamelt online privégegevens"
De Amerikaanse veiligheidsdiensten NSA en FBI hebben toegang tot allerlei gegevens van gebruikers van onder meer Google, Apple en Facebook. Dat schrijven The Washington Post en The Guardian op basis van geheime stukken die journalisten van de twee kranten in hun bezit hebben.
Via een geheim programma genaamd PRISM zouden de overheidsinstanties bijvoorbeeld zoekgegevens, e-mails, foto's, video's en chatgesprekken verzamelen en opslaan. Het programma zou gebruikt worden voor het opleiden van medewerkers van de veiligheidsdiensten, schrijft The Guardian. The Washington Post houdt het erop dat de NSA de informatie ook echt gebruikt als bron.
PRISM
In de geheime stukken zou staan dat de grote internetbedrijven zelf meewerken aan PRISM. In een reactie laten onder meer Apple en Yahoo weten dat ze het bestaan van het programma niet eens kennen, laat staan dat ze er medewerking aan hebben verleend.
Persbureau Reuters sprak met een overheidswoordvoerder die zegt dat er wel informatie werd verzameld, maar dat het alleen gaat over mensen buiten de VS. De gegevens zijn volgens hem zeer waardevol en de informatie wordt gebruikt om de VS te beschermen tegen dreigingen van buitenaf. Veiligheidschef Clapper stelt in een geschreven verklaring dat deze mogelijkheden er zijn binnen de wet, maar dat het nieuws van de twee kranten veel fouten bevat.
Verizon
Gisteren werd ook bekend dat de VS op grote schaal telefoongegevens verzamelt van Amerikaanse burgers, via telecomprovider Verizon. Het bedrijf is via een gerechtelijk bevel gedwongen om de gegevens af te staan aan de NSA.
De Amerikaanse wet staat toe dat privégegevens worden ingezien door de veiligheidsdiensten. Dat is aangepast in de wet na 9/11.