NOS NieuwsAangepast

Bezuinigen lastig voor VVD, PvdA

Coalitiepartijen VVD en PvdA verschillen van mening over de manier waarop de coalitie nieuwe bezuinigingsafspraken moet maken. Beide partijen ontkennen dat de onderhandelingen al begonnen zijn, maar reageren wel al op elkaars uitspraken in de media.

"Inzet helder"

Fractievoorzitter Zijlstra van de VVD zocht vandaag de publiciteit op met zijn wensenlijst voor nieuwe bezuinigingen. Wel op zorg, uitkeringen en toeslagen, niet op onderwijs en infrastructuur. "We moeten de concurrentiepositie van Nederland verbeteren, en geen onverstandige dingen gaan doen", zegt Zijlstra. "Als de gesprekken gaan plaatsvinden, dan is onze inzet helder."

"Nooit verstandig"

PvdA-leider Samsom vindt het te vroeg om met voorstellen te komen. "Onderhandelen via een camera is nooit verstandig als je een verstandig antwoord moet geven op deze crisis", zegt hij. Samsom vindt dat Zijlstra op de zaken vooruit loopt: "We weten nog niet wat de stand van de economie zal zijn in 2014, die ramingen komen nog. Laten we het in de juiste volgorde doen."

Verschillen

Zijlstra: "Natuurlijk hebben we verschillen in inzichten over waar de bezuinigingen precies vandaan moeten komen, maar ik heb er goed vertrouwen in dat we daar gewoon uitkomen." Samsom wil op geen enkel voorstel van Zijlstra reageren en hield zich op de vlakte: "Mensen aan het werk helpen is nu het belangrijkste dat Nederland nodig heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl