NOS NieuwsAangepast

Teeven schrapt enkelband

Staatssecretaris Teeven schrapt het plan om een enkelband in te voeren als vervanging van gevangenisstraf.

Hij zei in een debat in de Tweede Kamer dat voor dit onderdeel van zijn bezuinigingsplannen te weinig politieke steun en draagvlak is.

Enkelband

De regeringspartijen VVD en PvdA lieten vanmorgen weten dat zij niets zien in elektronische detentie als vervanging van gevangenisstraf.

Zij zien de enkelband wel zitten voor mensen die het grootste deel van hun straf hebben uitgezeten en moeten resocialiseren.

Alternatieve plannen

Teeven gaat in totaal 340 miljoen euro bezuinigen op de gevangenissen. Zo'n 46 miljoen daarvan moest worden gehaald door veroordeelden niet naar de cel maar met een enkelband naar huis te sturen. Hoe hij dat gat gaat opvullen, zegt hij nog niet te weten. Ook op andere onderdelen van zijn plannen studeert de staatssecretaris nog op alternatieven die onder andere zijn aangedragen door gevangenispersoneel. Binnen twee weken wil hij daarover uitsluitsel geven.

Nieuw plan

De voltallige oppositie wilde dat Teeven met een compleet nieuw plan komt. Maar zover gaat de staatssecretaris niet. De oppositie deed ook nog een poging om het debat vandaag stop te zetten, omdat er nog zoveel moet worden bestudeerd. Maar daar was geen meerderheid voor en daarom ging het debat gewoon door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl