NOS NieuwsAangepast

Oostenrijk vertrekt uit Golan

Oostenrijk trekt zijn blauwhelmen terug uit de gedemilitariseerde VN-zone tussen Syrië en het door Israël bezette gedeelte van de Golan.

Het nieuws komt een paar uur nadat gevechten tussen opstandelingen en het Syrische leger uitbraken vlak bij de posities van de Oostenrijkse VN-militairen. Bij die schermutselingen raakten twee blauwhelmen lichtgewond. Onduidelijk is vooralsnog wat hun nationaliteit is. Volgens de Oostenrijkse omroep ORF gaat het niet om Oostenrijkse militairen.

Onacceptabel risico

Volgens de Oostenrijkse kanselier Werner Faymann geeft het incident desondanks aan dat er niet langer gewacht kan worden met terugtrekken.

Hij zegt dat de Oostenrijkse militairen een onacceptabel risico lopen in het gebied. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon is van het Oostenrijkse besluit op de hoogte gesteld.

Filipijnen

Er zijn ongeveer 380 Oostenrijkse blauwhelmen in het grensgebied, op een totaal van duizend blauwhelmen.

Eerder liet de Filipijnse minister van Buitenlandse Zaken al weten dat zijn land zich wil terugtrekken uit de VN-vredesmissie op de Golanhoogten. Vier Filipijnse blauwhelmen werden korte tijd ontvoerd.

Vanochtend

Syrische opstandelingen raakten vanochtend op de Golan Hoogvlakte slaags met het Syrische leger op zo'n 100 meter van de Israëlische stellingen.

Inzet was een grenspost van de VN-waarnemersmissie Undof. Opstandelingen namen die korte tijd in, maar inmiddels is de post weer in handen van het Syrische leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl