NOS NieuwsAangepast

Verslik je niet in je partypil

Een pilletje, daar is toch niks mis mee? Wel dus, vindt het Trimbos. Pilletjes worden namelijk steeds zwaarder en het aantal incidenten met xtc-gebruikers neemt toe.

Vergeleken met andere drugs valt xtc mee, maar dat wil volgens Trimbos niet zeggen dat het ongevaarlijk is. "Onder media en gebruikers leeft het idee dat xtc geen kwaad kan", vertelt Daan van der Gouwe van Trimbos. "Maar jaarlijks vallen er enkele doden die met xtc-gebruik te maken hebben."

Van 70 mg naar 300 mg

Het gemiddelde MDMA-gehalte, de stof waar je 'happy' van wordt, is in de afgelopen jaren enorm gestegen: van 70 mg naar 123 mg per pil. De grootste zorg van Trimbos is dat jonge gebruikers denken dat hoe hoger de dosering is, hoe beter de pil is. En dat is niet zo. Een dosering van tussen de 70 en 80 mg per pil is ideaal. Nu zijn er zelfs pillen met een dosering van 200 en soms zelfs 300 mg per pil.

"Het klopt dat vergeleken met alcohol, xtc minder gevaarlijk is", stelt een woordvoerder van Trimbos. "Maar vergeleken met andere drugs, zoals cocaïne, is het verschil niet zo groot. Er vallen niet minder doden dan bij andere drugs; we schatten dat er jaarlijks vijf, zes gevallen van acute sterfte zijn door xtc, op basis van eigen onderzoek en dat van het NFI. Maar dat aantal wisselt wel elk jaar."

"Misselijk en braken"

"Ik zie steeds vaker sterkere pillen in mij omgeving", vertelt Hans, een ervaren xtc-gebruiker. "Je kan er erg misselijk van worden en gaan braken. En aan zo'n sterkere pil zie je niks van de buitenkant, maar hij komt veel harder aan." Hij laat altijd z'n drugs testen, zodat hij weet of hij een half of een heel pilletje moet nemen.

Naast misselijkheid en braken kun je door een sterkere pil last krijgen van oververhitting of uitdroging. "Van de pillen waar echt heel veel MDMA inzit, kan je zelfs een acute psychose van krijgen, of hart- en nierfalen", zegt Van der Gouwe.

PMMA

Het Trimbos waarschuwt niet alleen voor sterkere pillen. Ze zien ook meer vervuilde pillen, met de gevaarlijke stof PMMA. Bij die stof treedt het effect veel later op. Zo kan het lijken dat je een pilletje hebt genomen met maar weinig MDMA, maar uren later nog flink last krijgen van bijvoorbeeld een verhoogde hartslag. Afgelopen jaren zijn in Europa verschillende mensen overleden aan pilletjes met PMMA. In Nederland kun je xtc laten testen op zowel MDMA-gehalte als PMMA. Meer info daarover vind je hier.

Tilburg

Het meisje van 17 dat afgelopen weekend in Tilburg overleed, is vermoedelijk overleden aan xtc-gebruik. De politie kan dat nog niet met zekerheid zeggen, omdat het toxicologisch onderzoek nog bezig is. Wel is het opvallend dat zij niet de enige was die zich niet goed voelde. De politie denkt dat het ging om xtc met een hoge dosering, omdat er geen vervuilde xtc is gevonden bij de Drugsmonitor-testpunten.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl