NOS NieuwsAangepast

Volgende week 'iTheft-top' in NY

In New York wordt volgende week een speciale 'smartphone-top' gehouden waar openbaar aanklagers en technologiebedrijven bijeenkomen. De officieren van justitie van San Francisco en New York hebben bedrijven zoals Apple, Google, Samsung en Microsoft uitgenodigd om te praten over het aanpakken van telefoondiefstal.

De politie in beide kuststeden heeft de handen vol aan deze vorm van diefstal, ook wel iTheft genoemd, omdat Apple-producten zo populair zijn. De autoriteiten vragen de bedrijven om nieuwe technologie te ontwikkelen, zodat smartphones snel geblokkeerd kunnen worden na een diefstal.

Bij een derde van alle overvallen in de VS wordt een mobiele telefoon meegenomen, in San Francisco is dat zelfs 50 procent. In New York zag de politie vorig jaar het aantal telefoondiefstallen met 40 procent stijgen.

Killswitch

George Gascon, de openbaar aanklager van San Francisco heeft gevraagd om een 'killswitch', zodat de telefoon in een handomdraai onbruikbaar wordt. Justitie maakt zich vooral zorgen om het geweld dat gepaard gaat met de overvallen. Volgens Gascon is twee weken geleden een vrouw met een mes aangevallen in San Francisco, toen twee dieven haar iPhone mee wilden nemen.

Gascon noemt de smartphonediefstal een 'nationale epidemie'. Maar anders dan bij andere soorten misdaad kan deze vorm van diefstal worden voorkomen door de telefoons onaantrekkelijk te maken in de vorm van een blokkade.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl