NOS NieuwsAangepast

VS verzamelt telefoondata burgers

De regering-Obama verzamelt op grote schaal telefoongegevens van Amerikaanse burgers via telecomprovider Verizon. Het telecombedrijf is via een gerechtelijk bevel gedwongen telefoondata van miljoenen klanten dagelijks door te spelen aan een geheime Amerikaanse dienst (NSA).

Dat blijkt uit juridische documenten die de Britse krant The Guardian heeft ingezien. Het gaat om een periode van drie maanden, die afloopt op 19 juli.

Overdragen

Verizon is een van de grootste telecomproviders van de Verenigde Staten. Het bedrijf moet onder meer de telefoonnummers van de beller en de gebelde overdragen, net als de duur en locatie van het gesprek. Het gaat om telefoongesprekken in de VS en tussen de VS en andere landen. De inhoud van het gesprek valt er niet onder.

Volgens The Guardian is het extreem ongebruikelijk dat er zo veel gegevens van willekeurige burgers worden doorgespeeld. Normaal gesproken zijn zulke gerechtelijke bevelen gericht op gegevens van een of meerdere personen, die er bijvoorbeeld van worden verdacht actief te zijn voor een terroristische organisatie of een buitenlandse inlichtingendienst.

Discussies

De Britse krant verwacht dat de onthulling van het gerechtelijk bevel opnieuw leidt tot discussies over de vraag hoe ver de Amerikaanse regering mag gaan bij haar spionageactiviteiten.

Eerder was al naar buiten gekomen dat de regering van George W. Bush ook op grote schaal telefoongegevens van burgers verzamelde; onlangs ontstond nog commotie doordat het Amerikaanse Openbaar Ministerie in het geheim telefoongegevens van persbureau AP had verzameld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl