NOS NieuwsAangepast

Cubanen op Curaçao vragen hulp

Een groep van veertig Cubanen heeft op Curaçao aandacht gevraagd van minister Timmermans voor hun uitzichtloze situatie op het eiland. De groep, waarvan sommige leden al acht jaar op Curaçao verblijven, kan het eiland niet af, omdat Cuba hen niet toelaat. Curaçao weigert de vreemdelingen een verblijfsstatus te geven.

De groep vraagt de minister van Buitenlandse Zaken om een oplossing te zoeken met de regering van Curaçao. Timmermans (PvdA) is momenteel voor een kort werkbezoek in de regio. Eerder bezocht hij met de premiers van Aruba en Curaçao buurland Venezuela en morgen vliegt hij door naar Sint-Maarten.

Arbeidsmarkt

Tijdens een receptie in het Curaçao Museum werd Timmermans verrast door een Cubaanse delegatie. Die overhandigde hem een brief met het verzoek om hulp. Curaçao geeft de Cubanen geen verblijfstitel omdat ze al op het eiland zijn; formeel moet een aanvraag voor verblijf buiten Curaçao worden gedaan. Maar de Cubanen kunnen het eiland niet af.

Brieven en verzoekschriften naar de gouverneur, de immigratiedienst en opeenvolgende ministers van Justitie hebben niet geholpen. De Cubanen hebben door hun illegale status geen toegang tot de arbeidsmarkt en de gezondheidszorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl