NOS NieuwsAangepast

VS veroordeelt slag om Qusair

De Verenigde Staten hebben de aanval van het Syrische regeringsleger op de grensstad Qusair scherp veroordeeld. In een verklaring van het Witte Huis staat dat er bij de herovering van de stad een onbekend aantal burgers is omgekomen en dat het menselijk leed enorm is.

De regering van Assad en de oppositiepartijen moeten zich aan de internationale afspraken houden, schrijft het Witte Huis. Dat betekent dat humanitaire organisaties een veilige toegang tot de stad moeten krijgen om de gewonden te verzorgen en medische noodvoorraden naar de burgers te brengen.

Honderden doden

In de nacht van dinsdag op woensdag veroverde het regeringsleger Qusair, na een wekenlange strijd. De rebellen hebben zich teruggetrokken. Mogelijk zijn er honderden doden.

Qusair ligt vlak bij Libanon en is daarom voor beide partijen een strategische plaats om in handen te hebben. Het Witte Huis schrijft in de verklaring dat het duidelijk is dat het Syrische leger hulp heeft gehad van Iran en van Hezbollah-strijders uit Libanon. Dat is volgens de VS een bedreiging voor de stabiliteit van Libanon.

De VS wil dat Iran en Hezbollah per direct al hun strijders uit Syrië weghalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl