IMF geeft fouten Griekenland toe

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geeft toe dat er fouten zijn gemaakt bij de noodhulp aan Griekenland. Dat staat in een intern stuk van het IMF dat in het bezit is van de Wall Street Journal en de Financial Times.

Het IMF schrijft dat het de gevolgen van bezuinigen op de Griekse economie flink heeft onderschat. Daarnaast zouden de eigen regels zijn genegeerd. In de berekeningen van het IMF leek het daardoor dat Griekenland de schulden wel kon dragen. Maar achteraf bezien voldeed Griekenland niet aan de eisen om in aanmerking te komen voor hulp.

Traagheid

In de afgelopen drie jaar hebben verschillende topmensen van het IMF, waaronder IMF-baas Christine Lagarde, benadrukt dat de Griekse schuld houdbaar was. Volgens de krant hadden die uitspraken met de kennis uit dit document niet gedaan mogen worden.

Het IMF uit ook kritiek op de Europese Unie. De herstructurering van de Griekse staatsschuld had eerder gemoeten. Nu werd die herstructurering te lang opgehouden omdat het onderwerp politiek gevoelig lag. Die traagheid heeft de Europese belastingbetaler veel geld gekost, zegt het IMF.

Toch benadrukt het IMF dat de reactie op de crisis in Griekenland ervoor heeft gezorgd dat de schade in andere landen beperkt kon worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl