NOS NieuwsAangepast

"NL schendt kinderrechten"

De Nederlandse overheid schendt de kinderrechten op een onacceptabele wijze met het strenge beleid voor gezinshereniging van vluchtelingen. Nederland is doorgeschoten in een poging misbruik en fraude tegen te gaan, en daar zijn kinderen de dupe van. Dat concludeert de Kinderombudsman na onderzoek. Vanavond licht de Kinderombudsman zijn bevindingen toe in Nieuwsuur.

Kinderombudsman Marc Dullaert noemt de procedures om vast te stellen of een kind met een ouder met een verblijfsvergunning herenigd mag worden, onzorgvuldig. Daardoor bestaat het risico dat kinderen onterecht afgewezen worden, aldus Dullaert.

Onzorgvuldig

Zo worden ook kinderen onder de 12 jaar tijdens verhoren in een hoog tempo onderworpen aan veel vragen, soms wel 200. De medewerkers die de verhoren uitvoeren, zijn hierin onvoldoende getraind. Het proces rondom deze verhoren wordt niet bewaakt, kinderen hebben geen rechtsbijstand of bezwaarmogelijkheden, er zijn problemen met de tolken en kinderen kunnen na het verhoor het verslag niet inzien.

Sinds enkele jaren worden veel meer aanvragen voor gezinsherenigingen afgewezen. In 2008 wordt 12 procent van de aanvragen afgewezen, in 2011 is dat afwijzingspercentage opgelopen tot 83 procent. Met name voor Somalische kinderen is het haast onmogelijk geworden om zich te herenigen met een ouder in Nederland: minder dan 10 procent van hen wordt in 2011 toegelaten voor gezinshereniging.

Weer leidend

De opvallende cijfers over gezinsherenigingen riepen zoveel vragen op dat de Kinderombudsman besloot onderzoek te doen. De Kinderombudsman onderzocht 450 dossiers en denkt niet dat het hoge afwijzingspercentage toe te schrijven is aan de gevallen van fraude en misbruik. Veel kinderen zouden onterecht niet herenigd worden met hun gezin.

Vooral de verhoren van zeer jonge kinderen vindt de Kinderombudsman onacceptabel. Tot vorig jaar bepaalden deze verhoren of het verhaal van een gezin werd geloofd, omdat DNA-onderzoek niet meer werd ingezet als onderzoeksmiddel. Na gesprekken met Vluchtelingenwerk Nederland besloot minister Leers in 2012 dat het DNA-onderzoek weer leidend moest zijn.

Focus

Gezinnen die voor 2012 in de procedure zaten, kregen niet alsnog recht op dat DNA-onderzoek. De Kinderombudsman en Vluchtelingenwerk Nederland eisen nu dat alle gezinnen het recht hebben op een nieuwe behandeling van hun zaak.

Staatssecretaris Teeven bekijkt op dit moment of de voorwaarden van gezinshereniging veranderd moeten worden. In een reactie op Dullaerts bevindingen zegt het ministerie dat bij elke zaak zorgvuldig wordt gekeken naar de belangen van het kind.

Het ministerie spreekt verder Dullaerts stelling tegen dat de focus van de IND-medewerkers ligt bij het vinden van tegenstrijdigheden in de aanvragen. De suggestie dat ze werken met afwijzen als uitgangspunt is volgens het ministerie onjuist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl