NOS NieuwsAangepast

LHV: zorgmijden alarmerend

De uitkomsten van de enquête over het mijden van zorg zijn alarmerend, want zorgmijden brengt grote gezondheidsrisico's en op den duur hogere kosten met zich mee. Dat zegt Steven van Eijck, de voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Hij reageert op het LHV-onderzoek waaruit blijkt dat vrijwel alle huisartsen meemaken dat patiënten regelmatig doktersadvies negeren, omdat ze er geen geld voor hebben.

"De economische crisis stormt de spreekkamer binnen", aldus Van Eijck. "De uitkomsten laten zien dat het om een breed maatschappelijk probleem gaat, dat zich voordoet bij patiënten van alle leeftijden en bij alle ziektebeelden. En zowel in achterstandswijken als elders."

Drempelloos

Het onderzoek bevestigt volgens de LHV het belang van een drempelloze toegang tot de huisartsenzorg. Want hoewel huisartsenzorg op dit moment niet onder het eigen risico valt, zien huisartsen in hun spreekkamer wel de gevolgen van veranderingen in het verzekeringspakket en het eigen risico.

Van alle huisartsen geeft 68 procent aan dat de hoogte van het eigen risico het leveren van optimale zorg belemmert. "Het gaat hier om politieke keuzes, toch is het goed om kritisch te kijken of er geen onnodige drempels worden opgeworpen", aldus Van Eijck.

De LHV vindt dat de uitkomsten moeten worden meegewogen in de discussie over het basispakket. Van Eijck: "Het is een duidelijk signaal dat deze discussie gevoerd moet worden in de politiek en de maatschappij." De LHV gaat deze uitkomsten ook delen met haar achterban. Ze wil de komende periode in gesprek met alle partijen over de impact van de cijfers en de vraag hoe hiermee om te gaan.

Minister Schippers

Minister Schippers zegt in een reactie op de enquête dat ze al een uitgebreid onderzoek laat doen naar de gevolgen van de verhoging van het eigen risico. Dit onderzoek is begin volgend jaar klaar, voorafgegaan door een tussenrapportage in november.

Schippers wijst erop dat in haar plannen de koopkracht voor de laagste inkomens niet daalt. Voor die groep wordt de verhoging van het eigen risico (115 euro) gecompenseerd door een even grote toename van de zorgtoeslag.

Tweede Kamer geschrokken

In de Tweede Kamer is geschrokken gereageerd op de cijfers. Wel blijft een meerderheid bereid het onderzoek van Schippers naar de gevolgen af te wachten. Alleen de SP wil zo snel mogelijk een nieuw debat met de minister over zorgmijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl