NOS NieuwsAangepast

ECB: Letland klaar voor de euro

Letland mag het achttiende land met de euro te worden. In het convergentierapport stelt de Europese Centrale Bank (ECB) dat Letland aan alle criteria voldoet om toe te treden tot de eurozone.

Voorwaarden zijn onder meer een lage inflatie, een lage rente voor langlopende schuld, een stabiele wisselkoers, een lage overheidsschuld en een laag begrotingstekort.

De Europese Commissie zal Letland officieel toestemming geven voor de toetreding op 1 januari 2014.

Buitenlands spaargeld

De enige zorg die de ECB heeft is de hoeveelheid buitenlands spaargeld op spaarrekeningen bij Letse banken. Letse banken zijn relatief klein en verhoudingsgewijs staat er erg veel spaargeld afkomstig uit het buitenland uit. Dat is een risicofactor, want via een simpele overschrijving kan al dat geld in één keer worden weggehaald. Een bankrun zou het financieel stelsel in één keer onderuit trekken.

"Het feit dat een aanzienlijk deel van de bankensector voor de kapitaalbehoefte leunt op geld van niet-ingezetenen, ook al is dat al jaren het geval, en dat die instroom toeneemt, is een belangrijk risico voor de financiële stabiliteit", aldus de ECB.

Rusland

Letse banken hadden eind maart bijna 7 miljard euro aan spaargeld van buiten de EU op de rekeningen staan. Qua omvang is dat ongeveer een derde van het hele bruto binnenlands product (bbp) van het land. Het merendeel van het spaargeld zou afkomstig zijn uit Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl