NOS NieuwsAangepast

Compensatie voor coffeeshops

De Nederlandse Staat moet coffeeshophouders die financiële schade hebben geleden door de invoering van de wietpas deels compenseren. Dat is de uitkomst van een bodemprocedure die de Bond van Cannabis Detaillisten had aangespannen.

Het wietbeleid dat stelt dat softdrugs alleen aan Nederlanders verkocht mogen worden, is volgens de rechter geoorloofd.

Geen lidmaatschap

De rechtbank had bezwaar tegen één onderdeel van de wietpas, namelijk het besloten-club-criterium. Het feit dat men lid moet zijn van een coffeeshop om er binnen gelaten te worden, noemde de rechtbank een onevenredig grote inbreuk op de belangen van bezoekers.

Een aantal coffeeshops in het zuiden van het land leed gedurende enkele maanden financiële schade, omdat hun klanten afgeschrikt werden. De Staat moet deze schade vergoeden, concludeert de rechtbank.

Verkoop aan buitenlanders

De Bond van Cannabis Detaillisten wilde met de procedure bereiken dat coffeeshophouders in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland weer softdrugs aan buitenlanders mogen verkopen.

De rechter vindt dat de beperking van verkoop aan alleen Nederlanders geoorloofd is, omdat hiermee doelgericht het drugstoerisme uit het buitenland wordt tegengegaan. Het beleid is volgens de rechtbank niet in strijd met Europese regelgeving.

De Bond van Cannabis Detaillisten gaat tegen de uitspraak in hoger beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl