NOS NieuwsAangepast

Britse bevestiging sarin in Syrië

Groot-Brittannië bevestigt de Franse bewering dat in de oorlog in Syrië het dodelijke zenuwgas sarin is gebruikt. Het Britse ministerie was minder specifiek dan de Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius gisteren.

Het ministerie zei enkel dat testen het gebruik van sarin hadden aangetoond, maar het wilde niet zeggen waar, wanneer en door wie het zenuwgas is gebruikt. Ook liet het ministerie niets los over hoe het monsters in handen heeft gekregen.

Fabius was aanzienlijk specifieker. De Franse minister zei voor de Franse televisie dat sarin daadwerkelijk is ingezet. Hij zei dat hij zich baseerde op testresultaten van monsters die Franse journalisten Syrië hadden uitgesmokkeld.

Assad dader

"Frankrijk is er zeker van dat er op verschillende momenten in bepaalde gebieden in Syrië sarin is gebruikt", zei Fabius. Hij noemde het regime van president Assad en aanverwante groeperingen als dader. De monsters volgens Fabius zijn doorgestuurd naar de Verenigde Staten voor verder onderzoek.

Gisteren maakte de VN in een rapport bekend dat beide strijdende partijen chemische wapens gebruiken. Het rapport stelde dat de verboden middelen in elk geval in maart en april zijn ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl