NOS NieuwsAangepast

China onderzoekt wijndumping EU

China begint een onderzoek naar de dumping van Europese wijn op de Chinese markt. Bij de aankondiging van het onderzoek uitte de Chinese regering ook meteen kritiek op de Europese importheffing op zonnepanelen.

Gisteren besloot de EU dat Europese importeurs vanaf donderdag 11,8 procent extra belasting moeten betalen op Chinese zonnepanelen. Volgens de Europese Commissie dumpen Chinese fabrikanten met steun van de Chinese overheid de panelen voor te lage prijzen. Vanaf 6 augustus gaat de heffing omhoog naar 47,6 procent.

Faliekant tegen

Het Chinese ministerie van Handel zegt in een verklaring faliekant tegen de heffing te zijn en te willen onderhandelen over het schrappen ervan. In dezelfde verklaring wordt het onderzoek naar Europese wijn aangekondigd. Verdere details over het onderzoek werden niet gegeven.

Dumping is het verkopen van producten in het buitenland tegen een lagere prijs dan in het eigen land.

De Franse minister van Landbouw zei in een reactie dat er geen Franse wijnen in China gedumpt worden. "Frankrijk exporteert niet onder de kostprijs of met subsidie," aldus Stephane Le Foll. De directeur van de organisatie van Franse wijnexporteurs betreurt het dat zijn sector nu betrokken wordt bij een conflict tussen China en de EU. "We hopen dat de EU en China door overleg uit dit handelsconflict kan komen."

Wijnexport

In 2012 werd voor 763 miljoen euro Europese wijn naar China geëxporteerd, waarvan het grootste deel uit Frankrijk kwam. Van alle wijnexport naar niet-EU-landen ging 8,6 procent naar China.

In de import van Chinese zonnepanelen gaan veel grotere bedragen om. In 2011 werd er voor 21 miljard euro aan Chinese zonnepanelen de EU ingevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl