NOS NieuwsAangepast

Onderzoek tegenprestatie bijstand

Staatssecretaris Klijnsma wil laten onderzoeken hoe gemeenten omgaan met de tegenprestatie die mensen in de bijstand moeten leveren.

Zij zal voor de zomer aan de Kamer laten weten wie het onderzoek gaat doen.

Willekeur

VVD-Kamerlid Potters wees er in een debat over de bijstand op dat er volgens hem sprake is van willekeur.

Gemeenten als Rotterdam en Enschede verplichten mensen met een bijstandsuitkering om bijvoorbeeld koffie te schenken in een bejaardentehuis of klaarover te zijn. Maar daar tegenover zouden gemeenten staan waar dat niet of nauwelijks gebeurt.

Klijnsma zei dat ze het woord 'willekeur' te ver vindt gaan. "Maar ik zie wel dat er gemeenten zijn, die moeite hebben om vorm te geven aan het nog prille fenomeen van de tegenprestatie."

Zwart- en witboek

De staatssecretaris wil dat het onderzoek niet alleen leidt tot een zwartboek, maar ook van een witboek. "Het gaat om het onderling uitwisselen van voorbeelden, om het bieden van handvatten."

De afspraak dat mensen in de bijstand een maatschappelijke tegenprestatie moeten leveren, staat in het regeerakkoord van VVD en PvdA. De werkzaamheden die iemand moet doen, mogen niet tot leiden tot "verdringing op de arbeidsmarkt".

Voorafgaand aan het debat overhandigden FNV-leden een petitie en een zwartboek aan staatssecretaris Klijnsma.

De actievoerders vinden dat de bijstandswet er wel degelijk toe leidt dat werk dat eerst werd gedaan door betaalde krachten, nu wordt overgenomen door bijstandsgerechtigden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl