NOS NieuwsAangepast

Leger Syrië herovert Qusair

Het Syrische regeringsleger heeft na een wekenlange strijd de grensstad Qusair op de rebellen heroverd. De Syrische staatstelevisie maakte de militaire overwinning bekend en de oppositie bevestigt de berichten.

De opstandelingen hebben zich in de nacht van dinsdag op woensdag uit Qusair teruggetrokken, schrijft de oppositie in een verklaring aan het Britse persbureau Reuters. Bij het offensief van het leger zouden honderden doden zijn gevallen.

Strategisch belang

Qusair ligt vlak bij Libanon en is voor beide strijdende partijen van groot strategisch belang. De troepen van president Assad hebben de stad ruim twee weken belegerd.

"Onze heroïsche strijdkrachten hebben veiligheid en stabiliteit teruggebracht in de stad", zei de verslaggever op de Assad-gezinde televisiezender.

Tekorten

Het Rode Kruis waarschuwde afgelopen weekend voor een tekort aan water en medicijnen in de belegerde stad. Hulpverleners mochten Qusair niet in om poolshoogte te nemen.

De rebellen konden lang weerstand bieden aan de druk van het regeringsleger ondanks de hulp van een groot aantal Hezbollah-strijders uit Libanon, die strijden aan de kant van Assad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl