NOS NieuwsAangepast

PvdA wil lagere medicijnprijzen

De PvdA wil lagere prijzen voor geneesmiddelen in Nederland. Daarom dient PvdA-Kamerlid Tunahan Kuzu een initiatiefwet in om de Wet Geneesmiddelenprijzen (WGP) aan te scherpen. Hierdoor zijn volgens hem jaarlijks honderden miljoenen euro's te besparen.

Kuzu stelt voor om een andere berekening te hanteren dan nu wordt gebruikt bij het vaststellen van de maximumprijs van geneesmiddelen. Deze maximumprijs is de prijs waarvoor apothekers een geneesmiddel kunnen inkopen.

Momenteel wordt die gebaseerd op de gemiddelde prijzen van vergelijkbare geneesmiddelen in België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Gemiddelde

De PvdA stelt voor om het aantal zogenoemde referentielanden uit te breiden naar tien: Zweden, Finland, Denemarken, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Ierland, Oostenrijk, België en Frankrijk.

Daarnaast stelt de partij voor om de maximumprijs voor alle receptgeneesmiddelen vast te stellen op het gemiddelde van de drie laagste prijzen in deze tien landen.

Kuzu: "Het door ons gewenste model, dat ook in Noorwegen wordt gehanteerd, levert met een eenvoudige wijziging van de wet jaarlijks een stevige besparing op. In Noorwegen liggen prijzen voor geneesmiddelen tussen de 7 en 9 procent lager. Deze kans moeten we dus niet laten liggen."

Debat

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het geneesmiddelenbeleid. De PvdA denkt dat alle partijen in de Kamer wel voelen voor het initiatief wetsvoorstel. Maar coalitiepartner VVD betwijfelt of het plan wel oplevert wat de PvdA suggereert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl