NOS NieuwsAangepast

Peil Donau zakt, zorgen over Elbe

De situatie in de overstromingsgebieden in Duitsland is nog altijd kritiek. Grootste punt van zorg is het waterpeil van de Elbe. Dat is gisteren bij Dresden met een meter gestegen.

Verwacht wordt dat de waterstand vandaag en morgen nog verder stijgt.

Evacuaties

Sommige straten van wijken in Dresden langs de Elbe staan al onder water. Tientallen bewoners zijn daar geëvacueerd. De gemeente bereidt zich voor op de evacuatie van nog eens 600 omwonenden.

De bron van de Elbe ligt in Tsjechië. Dat land is de afgelopen dagen zwaar getroffen door overstromingen, vooral in het zuiden en westen. Acht mensen zijn omgekomen. Het waterpeil van de Moldau in Praag bereikte gisteren het hoogste punt; de historische binnenstad is droog gebleven.

De watermassa gaat nu stroomafwaarts, naar Duitsland. In de deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt en Nedersaksen wordt rekening gehouden met recordwaterstanden.

Gezakt

In Zuid-Duitsland zorgt het hoge water ook nog steeds voor problemen, al heeft de Donau waarschijnlijk de hoogste stand bereikt. In Passau, de stad die tot nu toe het zwaarst werd getroffen, is het waterpeil gisteren bijna twee meter gezakt.

Wel moesten in Beieren opnieuw 6000 mensen geëvacueerd worden. Ook staan twee snelwegen naar Oostenrijk onder water.

Oostenrijk

In Oostenrijk staat het water ook op recordhoogte. De schade valt daar tot nu toe mee. Bijna overal houden dijken en stuwen het water tegen.

Wenen verwacht vandaag de hoogste waterstand van de Donau. Daar staan alleen de uiterwaarden onder water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl